tesar.az.montaze@centrum.cz

Místo pro Vaše kontaktní údaje.

Kapří řízek

Kapří řízek

Vážení rybárští kolegové pokusím se Vám vysvetlit výrobu nástrahy ,která velice dobre funguje na spoustu rybích druhu.Ve své podstate základem nástrahy je klasické rohlíkové boilí,které znáte z rybárských prodejen. Vyrábí se ve spousti ruzných príchutí a barev.Dokonce některí výrobci do krabicek ke kulickám rohlíkového boilie dávají na vylepšení nástrahy malí sácek se smesí, ve které po namočení nastražené boilí obalíte.A tím by se měla zvýšit úcinost .Nevidím v tom,žádný velký učel .

Protože pri nahození do vody se okamžite nabalená směs odplaví.Takže já si myslím,že sáčky s urcitým obsahem slouží pouze k tomu,aby krabičky nevypadali tak prázdné. Nechci se dotknout žádného výrobce, at každý si nabízí své nástrahy jak umí.Již spoustu roku jezdím na Brněnský veletrh rybaření a zajímám se co nového nám nabídnou výrobci krmení a nástrah na přelstení našich šupinatých kamarádu. Je opravdu velká spousta výrobcu rohlíkových nástrah.Nejsou však mezi jednotlivými výrobci rohlíkového boilie skoro,žádné rozdíli.Liší se velikostí ,tvarem,barvou a aromátem,popřípade možná nejaký výrobce do aroma přidá nějaký posilovac.Nepochopím proč nekdo hlásá,že rohlíkové bojlí musí být přesně kulaté. Takový názor jsem četl v jednom rybářském časopise, kde jeden výrobce pěl chválu na své kulicky.Že pokud nejsou kulaté tak na háčku dlouho nevydrží.Klidne je lisujte s rohlíkové placky, jen předtím než začnete vymačkávat kuličky s pečiva tak je napařte a dejte je na chvíli lisovat,treba pod kuchyňské prkénko,které něčím zatížíte .Tím vznikne uprostred placky hodne slisovaná cást.Kulicka se Vám potom rozpadá s obou stran a drží ji střed .Tak se nebojte a vyrobte si pár kulicek,určite lepších než když jsou vyrobeny z rohlíkového testa. Aby jste kulicky  meli pekne kulaté tak v dalším příspevku popíši jak si vyrobit přípravek, který by vám vylisoval naráz kuličky z celého rohlíku.

Lze u něj měnit i průměry lisovaných kuliček. Takový přípravek není zas tak složitý na výrobu.Jde jen o princip ,že kulicky se vylisují na jednou z celého napařeného rohlíku a přípravek se nechá uzavřený dokud kulicky neschladnou.Tím docílíte,že kulicky zustanou v kulatém stavu.Kdyby jste prípravek otevreli dríve než kuličky schladnou, tak mají tendenci se otvírat. To je přesne to co se stává v obyčejných kleštích na lisování kulicek s rohlíku. Ted už se vrátím k výrobě kaprích rízku.

POTŘEBNÉ VĚCI K VÝROBE:

pečivo,kuchyňské prkénko,hrnec s vodou,igelitový sáček,klešte na vymačkávání kuliček,jehla,niť,trny,boilisová jehla,sklenice,santalová guma nebo arabská guma nebo želatina.aromáty,mletá krmítková směs nebo pstruhové granule,psí granule,selan-granule na výkrm selat atd…… … .Základní surovinou na výrobu KAPŘÍHO ŘÍZKU použijeme dalamánek, nebo nějaký lepší rohlík.Nejprve pečivo trošiku navlhčíme a vložíme na chvíli do microvlné troůby,kde jej napaříme.Napařené pečivo necháme v sáčku a dáme je na chvíli pod kuchyňské prkýnko lisovat.Prkýnko zatížíme nijakým větším hrncem do,kterého napustíme vodu kvuli zatížení.Asi po čtyřech minutách rohlík vyndáme,měl by být shruba vysoký kolem šesti milimetru. Pomocí kleští vymačkáme potřebné množství kuliček. Nyní máme dvě možnosti, buď kuličky prošijete nití a zavážete je na dvojitý uzel.Nebo se dají koupit v rybářských prodejnách trny,které do kuliček navléknete pomocí boilisové jehly.Pomocí trnu je práce rychlejší a lze za podstatně kratší dobu vyrobit větší množství nástrahy.
 

ZÁKLADNÍ POSTUP PRO VÝROBU:

Jestli máte již připravené potřebné množství vymačkaných kuliček tak se ve stručnosti pokusím vysvětlit vázání rohlíkových boilie.Jestliže ano,tak jsi připravte klubíčko nítí a navlčete si jehlu.Postupně si propíchněte uprostřed všechny vylisované kuličky a navlíkejte je jako korále.Vlastní vázání kuliček provádějte tak ,že jednu zavážete na uzel a odstřihnete.Další kuličky si posunete na niti o takový kus, až získáte potřebnou délku nítě na zavázání další kuličky.A takto postupujete pořád do kola. Provázané kuličky nechejte důkladně proschnout .Po usušení jsi připravte nějaký vlasec zhruba 0,20 mm a navlečte si jehlu.Jednotlivé kuličky si navlékněte na vlasec jako korále zhruba po 40 kusech.A korále s rohlíkových kuliček zavažte.Navlečení na silon je kvuli tomu,že po obalení směsí a následném uschnutí by nebylo vidět kde je nit na prostrčení háčku,pro nastražování. Tak a máme je připravené na další postup.Co se týče kuliček do ,kterých jste vložili trny pomocí boilisové jehli nechejte je pouze dukladni proschnout.Jak se jsem se již zmiňoval o arabské gumě,a santalové gumě nebo potravinářské želatině,všechny tyto látky se rozmíchávají pomocí vody.Na půl litru vody stačí malá kávová lžička.Aby vznikla potřebná konzistence roztoku . Tyto látky používáme k vytvoření lepivé emulze do ,které přidáte libovolné aroma k nadipování a obalení nástrahy. Kuličky at již máte navázané na silonu ,nebo s trnama vložíte do sklenice a přidáte  aromatizovaný lepící roztok.Na 40 kuliček postačí 1 polévková lžíče roztoku ,kterou nalejete do sklenice a přidáte kuličky.Důkladně protřepejte aby lepkavá emulze obalila kuličky.Ve druhé sklenici máte připravené rozemleté pstruhové granule,nebo cokoliv jiného.Co budete chtít mít nanešené na kuličkách ,lze do směsí na obalovaní přidávat buď různé posilovače, moučky,aromáty a další látky ,které vám zatraktivní vaše nástrahy .Třepejte se sklenicí tak dlouho až se kuličky důkladně obalí jako řízek.Obalené kuličky vyndejte a nechte je pozvolně proschnout.Tímto spůsobem lze nabalit NA nástrahy několik vrstev.Kolik to záleží pouze na Vás.Ve vodě se budou pozvolně uvolňovat nanešené vrstvy.To je konec výroby této nástrahy nic na tom není. Uvidíte ,že tato nástraha Vás překvapí svojí účinností.A budete opravdu mile překvapení velkým počtem záběrů.Takto vyrobená nástraha vydrží po nastražení několik hodin na háčku čekat na vaší životní rybu.Postupně měkne a uvolňuje pachy do okolí a tím je po celou dobu nastražení pro ryby atraktivní.Tímto postupem lze obalit pšeničný popcorn,nebo foukanou kukuřici.Lze si takto vylepšit i boilie. Přeji Vám spoustu nádherných vycházek k vodě a velké množství zdolaných ryb. 

Petrův zdar - Karel Stehlík- Kapřířízek






Průměrná známka: 1,67

Komentář ke článku (0)